Vila i frid CV!

Cv:t har länge varit centralt inom jobbsök, nya tider har dock gjort att “Curriculum Vitae” har förlorat sitt värde, detta bekräftas gång på gång och senast i en artikel publicerad i tidningen Resumé – Nordens största affärstidning om medier, reklam och marknadskommunikation:

När vi började var det bara cv som gällde och nu är det i princip dött” säger Christina Hammer grundare och delägare i Hammer & Hanborg. “– Cv kan sägas representera det traditionella sättet att rekrytera. När man måste hitta nya belägg för sina rekryteringar blir rekryteringar svårare. När man tidigare checkade av i fall personerna hade gjort sina fem år på marknadsledningen i ett konsumentsidan handlar det i dag mer om att hitta personen och dess drivkrafter. Vad som driver personen matchas sedan mot arbetsgivarens krav.”

På pluskontot tror Christina Hammer att utvecklingen kommer att leda till en mindre homogen bransch.

När cv:et blir mindre betydelsefullt kommer arbetsgivare öppna upp för andra typer av människor. När kandidaterna inte behöver ha examen från de utbildningssäten som efterfrågades för 5-10 år sedan tror jag att vi kommer att se en större mångfald på sikt. Vilket behövs.

Till arbetstagarna ger hon rådet att sätta sitt eget självförverkligande i första rummet.

Tänk på vad som driver dig och titta på vad du brinner för. Ställ krav på din arbetsgivare och känn efter om ditt jobb ger tillfredsställer dina krav på utmaningar.

 

Det är inte bara rekryteringsfirman Hammer & Hanborg som menar att CV:t förlorat sin betydelse, detta är något de flesta rekryterare skriver under på. Helt skrotat är det dock inte – Karriärboost :Kaboo rekommenderar att du även i fortsättningen har att CV, gärna på din LinkedIn-profil.

 

De flesta jobbsökarutbildningar lär fortfarande ut “stenåldersmetoder”, det är både konstigt och oroväckande: faktum är att vi numera lever i en helt annan verklighet än för bara några år sedan – artikeln ovan är bara ett av många bevis på det. Den stora revolutionen inom jobbsök och antalet otidsenliga utbildningar som idag erbjuds är grunden till att Karriärboost :KaBoo föddes –  vi tror på nya sätt att tänka och stå längst fram i utvecklingen.

 

Kuriosa: Curriculum vitae (CV) är det latinska namnet för “levnadsteckning”; curriculum= “lopp” och vita= “liv” det vill säga “livets lopp”).

 

Källor:

http://www.resume.se/nyheter/reklam/2014/09/24/cv-snart-i-malpasen/, http://www.va.se/nyheter/2014/09/24/ditt-cv-hor-snart-hemma-pa-museum/, http://hammerhanborg.com/bloggen/2014/09/vad-menar-vi-med-att-cv-inte-langre-ar-nyckel-till-ett-jobb/, www.ne.se/curriculum-vitae

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *